Talen fra Jessica chiu i Solidaritetsmarkering for brannofre i Ürümqi 30.11.2022

Jeg heter Jessica Chiu, leder for Hongkongkomiteen i Norge. Jeg vokste opp i Hongkong. Der kunne vi alle demonstrere for det vi syntes var viktig, uten å risikere noen straff. 4. juni hvert år fra 1989 samlet hundretusener av mennesker seg i Victoria Park i Hongkong for å markere minnet om massakren etter protestene på Den himmelske freds plass. Så kom sikkerhetsloven i Hongkong i 2020. Ytringsfrihet, pressefrihet og frihet til å demonstrere er nå alle døde i Hongkong som i resten av Kina. Om noen forsøker å protestere i Hongkong i dag, vil de bli kastet i fengsel for sitt ønske om å gjøre Hongkong til et bedre samfunn. Minnesmerkene for Tiananmen-massakren er fjernet. Flere aktivister fra Hong Kong Alliance, en forening i Hongkong som har vist solidaritet med kampen for frihet og demokrati i Kina i over 30 år, har nå sittet i varetektsfengsel i mer enn et år. De er siktet etter sikkerhetsloven med en latterlig anklage om å konspirere med utenlandske makter. For sin solidaritet risikerer de nå livstids fengsel.

Vi må på det sterkeste fordømme Beijings folkemordspolitikk i Øst-Turkistan. Vi må også sterkt fordømme Beijings grufulle “null-covid”-politikk. Det er denne politikken som er ansvarlig for at uighurer brant i hjel den 24. november i Urumqi. De ekstreme covid restriksjonene må ta slutt umiddelbart. Barrikadene og sperringene vil forsvinne så snart Xi Jinping og Kommunistpartiet forsvinner.

Hongkongere streber etter demokrati og frihet, Vi står sammen med våre venner i Fastlands-Kina, uigurene og tibetanere som krever frihet og rettferdighet fra det kinesiske kommunistpartiet. Vi kjenner godt motet og oppofrelsen som kreves for å stå mot diktaturet. Som den japanske forfatteren Haruki Murakami har sagt, og som deles blant hongkongere: “Mellom en høy, massiv vegg og et egg som har blitt knust mot veggen, så vil vi alltid stå på egget sin side”. Vi står alltid sammen med de undertrykte, og vi oppfordrer alle i Norge om å stå sammen med oss.

Jeg vil avslutte min tale på kinesisk med en kort versjon av talen:

香港人爭取民主和自由,我們與中國大陸的朋友、維吾爾族、西藏人站在一起,向中國共產黨要求自由和正義。 我們深知反對獨裁所需的勇氣和犧牲。 正如日本作家村上春樹所說,並為香港人所認同:“在一堵高大的牆和一個撞到牆上的雞蛋之間,我們永遠站在雞蛋一邊”。 我們永遠都與受壓迫者站在一起,我們希望挪威的每個人都與我們站在同一邊。謝謝!

Tusen takk!

Talen som Jessica Chiu, Jessica Chiu, leder Hongkongkomiteen i Norge ga under dette arrangementet: Her

Previous
Previous

Jimmy Lai nektes grunnlovsfestet rett

Next
Next

Hongkongs 90 år gamle kardinal trues med fengsel