Hongkongs 90 år gamle kardinal trues med fengsel
11. mai i år ble kardinal og biskop emeritus Joseph Zen arrestert i Hongkong. Han har nå fått anklager mot seg som kan føre til en lang fengselsstraff: Sammen med fire andre demokratitilhengere er han anklaget for å ha brutt mot Hongkongs rettighetsfortrengende nasjonale sikkerhetslov, med påstand om sammensvergelse med fremmede makter gjennom veldedighetsorganisasjonen “12. juni-fondet”, der kardinal Zen var en av bestyrerne.
Her følger først bakgrunnen for den aktuelle saken. Deretter forteller vi om kardinal Zen: hans liv og hans engasjement for frihet og menneskerettigheter. Vi skriver om religion som maltrakteres gjennom diktaturets historieforfalskning og ambisjon om altomfattende makt, og avslutter med en oppfordring til Den katolske kirke i Norge.
12. juni-fondet
12. juni 2019 var dagen da Hongkongpolitiet sto fram som en organisasjon som ville knuse opposisjonen mot det Beijing-innsatte styret i byen, med uhemmet voldsbruk mot fredelig protesterende hongkongere. Politiets overgrep denne dagen er grundig dokumentert av Amnesty. Tre dager senere ble veldedighetsorganisasjonen 612 Humanitarian Relief Fund (heretter “12. juni-fondet”) stiftet. Donasjoner til fondet har gått til tilskudd til ofrene for diktaturets brutale framferd i Hongkong, i forbindelse med utgifter til juridisk støtte, til medisinske utgifter, til psykologisk terapi og finansiell nødhjelp.
I løpet av de to første året hadde 12. juni-fondet samlet inn om lag 250 millioner HK$ (over 300 millioner kroner). Fondet hadde blant annet bistått økonomisk i mer enn 2200 rettssaker. 18. august i fjor ble det klart at myndighetene ville tvinge fondet til å avslutte sitt viktige støttearbeid da organisasjonen ikke ville kunne disponere en bankkonto. Fondet avviklet derfor driften 31. oktober i fjor.
Men myndighetenes forfølgelse av 12. juni-fondet har bare fortsatt. 1. september i fjor kom politiet med en lang rekke krav, blant annet at 12. juni-fondet skulle overlevere en liste over donorer. Fondet hadde om lag 2500 donasjoner hver måned. Myndighetene har åpnet for at det kan bli aktuelt å straffeforfølge noen av donorene. Fondet har nektet å overlevere donorlisten, trolig i frykt for represalier som giverne kan vente fra Beijings marionetter i Hongkong.
Og så kom altså arrestasjonene 11. mai. Kardinal Zen og de fire andre som ble arrestert hadde hatt sentrale roller i “12. juni-fondet”. Foreløpig er de ikke formelt siktet for å ha brutt sikkerhetsloven. Men 26. september begynte den rettslige behandlingen av en annen anklage mot de fem, samt en sjette person, for angivelig manglende registrering av 12. juni-fondet.
Kardinal Zens bakgrunn
Joseph Zen Ze-kiun ble født i Shanghai i 1932, der han også vokste opp. Han flyktet til Hongkong i 1948, mens borgerkrigen raste. I 1961 ble han ordinert til prest, og oppnådde en doktorgrad i filosofi ved det pavelige universitet Salesiana i 1963. I 1996 ble Zen oppnevnt av Pave Johannes Paul II til koadjutor biskop i Hongkong, et embete han hadde til 2002. I 2006 ble han så kreert som kardinal av Pave Benedikt XVI. Hans motto er Ipsi Cura Est; han har omsorg for deg.
Kardinalens samfunnsengasjement: Hongkongs samvittighet
Kardinal Zens engasjement for ofrene for politivold og annen undertrykkelse gjennom hans engasjement i 12. juni-fondet var en fortsettelse av hans innsats for frihet og menneskerettigheter i Hongkong og Kina gjennom tiår.
Kardinalen har vært svært aktiv som støttespiller for demokratibevegelsen. I 2003 ga han sin uttrykkelige støtte til en demonstrasjon mot en planlagt innføring av en sikkerhetslov som man fryktet ville kunne definere frie ytringer som samfunnsundergravende. I 2014 uttrykte han ubetinget støtte til paraplybevegelsen som ville innføre direktevalg av byregjeringens leder, slik befolkningen var forespeilet i artikkel 45 i minigrunnloven Basic Law.
For sitt engasjement mottok kardinal Zen i 2013 den canadiske menneskerettighetsutmerkelsen John Diefenbaker Defender of Human Rights and Freedom Award. Under følger et utdrag fra talen som Canadas utenriksminister John Baird holdt da kardinalen mottok prisen:
I’m delighted to announce that this year’s John Diefenbaker Defender of Human Rights and Freedom Award is awarded to His Eminence Cardinal Joseph Zen, Bishop Emeritus of Hong Kong for his unwavering commitment to human rights, democracy and religious freedom.
In the face of pressure, Cardinal Zen has remained steadfast in his defence of human dignity.
His actions, including calling for the release of detained political activists and demanding that the truth be told about what took place in Tiananmen Square in 1989 have earned him international acclaim.
He has defended the universality of human rights and fundamental freedoms both in Hong Kong and in mainland China.
He has been vigilant and outspoken against violations of religious freedom in mainland China, and he has criticized the unilateral ordinations of Catholic bishops by government officials.
In Hong Kong, Cardinal Zen has been—and remains—a tireless advocate of respect for human rights, a promoter of good governance and a beacon for Hong Kong’s democratic development and march towards universal suffrage.
Such exemplary engagement has earned him a reputation as “the new conscience of Hong Kong.”
Kardinalen og Den katolske kirke
Kardinal Zen har i senere år sterkt advart Den katolske kirke og Pave Frans mot å knytte bånd til Kina på kommunistpartiets vilkår. I 2018 advarte kardinalen om at det er en tiltagende undertrykking og religionsforfølgelse i Kina, og at dette var et usedvanlig dårlig tidspunkt å inngå noen form for avtale med myndighetene i Beijing. Dessverre valgte Pave Frans å se bort fra innvendingene, selv om de kom fra den kardinalen med stemmerett i konklaven som kjenner Kina bedre enn alle.
I september 2018 valgte pave Frans å knele for diktaturet, og åtte kommunistutpekte biskoper ble anerkjent av Vatikanet. Som kardinal Zen vet, og som vi dessverre også kjenner så altfor godt til fra Hongkong, er alle som utpekes fra Beijing under Xi Jinping først og fremst håndplukket til å tjene diktatoren, og vil ha sin fulle lojalitet til ham.
I september 2020 reiste kardinal Zen til Vatikanet. En så lang reise, midt i pandemien, må ha vært forholdsvis strabasiøs gitt at kardinal Zen da var 88 år gammel. Formålet med besøket var å diskutere Den katolske kirkes framtid i Hongkong, som dypt bekymrer ham. Men i løpet av de fem døgnene i Vatikanet som Hongkongmyndighetene hadde begrenset oppholdet til, fikk kardinalen ikke møte noen. Ikke Paven, ikke noen fra pavens byråkrati.
Kommunistpartiets grove misbruk av religion
Forfølgelse av religiøse grupperinger har en lang historie. Jøder ble forfulgt i det nybabylonske imperiet for 2600 år siden. I flere århundre ble kristne forfulgt i Det romerske riket. Tusenvis av ofrene for folkemordet i Armenia under 1. verdenskrig ble drept på grunn av sin kristne tro. Fra sin historie er Den katolske kirke vel kjent med dystre sider i verdenshistorien.
I dagens Kina blir muslimer blant tyrkisk-talende folkeslag forfulgt i en forbrytelse mot menneskeheten. 800.000 tibetanske barn tvangssendes til kostskoler for å bli hjernevasket. Kampen mot religion er sentral i regimets forsøk på å utviske den kulturelle identiteten til minoritetsbefolkninger i Kina.
Enhver som anerkjennes av dagens ledelse i Beijing blir avkrevd lydighet og må underkaste seg diktaturets krav om total kontroll. Få vet bedre at dette også gjelder religiøse samfunn enn tibetanske buddhister: Beijing forlanger å utpeke Dalai Lamas etterfølger.
En god illustrasjon på at også katolisismen risikerer å bli et instrument for diktaturet, er en framstilling av hendelsen der Jesus stanser en gruppe fariseere som vil steine en kvinne for utroskap (Johannes 8:3-11). I en kinesisk lærebok om etikk gjengis denne fortellingen, men med et makabert tillegg: Jesus steiner kvinnen, og sier “Jeg er også en synder, men dersom bare plettfrie kan straffe, er loven død”.
I følge Amnestys seneste rapport om utbredelsen av dødsstraff omfattende i Kina, der mange ganger flere henrettes enn i resten av verden samlet. Dette er bakteppe for forfalskningen av historien fra Johannes evangelium. Denne saken, som for øvrig er verifisert av den dugnadsbaserte faktasjekkingstjenesten skeptics, illustrerer godt hvordan historieforfalskning er et instrument for diktaturets hjernevasking av innbyggerne. Kardial Zen kjenner Kina under kommunistpartiet inn og ut, nettopp derfor burde Vatikanet ha lyttet til hans motforestillinger. Nettopp derfor må Den katolske kirke nå innse realitetene, forlange at straffeforfølgelsen av kardinal Zen og de andre i 6. juni-fondet stanses, og at anklagene frafalles. Og legge til side planen om å fornye knefallet for Beijing.
I et vitnemål til en kongresskomite i USA uttalte nylig en katolsk geistlig at Vatikanet har sendt et halvt tonn dokumenter fra Honkongarkivet ut av byen i et forsøk på å sikre blant annet undergrunnskirken i Fastlands-Kina. I fjor sendte Beijing noen av sine håndplukkede religiøse ledere til Hongkong for å klargjøre Xi Jinpings visjon om “religion med kinesiske særtrekk”. Også Hongkongs kirkesamfunn er på vei inn under diktaturets jernhæl.
Vår oppfordring
Kardinal Zen har mange viktige roller i Hongkong, sin høye alder til tross. Han nyter svært stor respekt både innenfor Den katolske kirken i byen, og også utenfor dette miljøet. I kraft av sin høye stilling i et kirkesamfunn har han som en av få besøksrett til samvittighetsfangene i Hongkongs fengsler. Vi er ikke i tvil om at mange fra opposisjonen som nå er satt bak lås og slå verdsetter hans besøk svært høyt.
Vatikanet har uttrykt bekymring etter at kardinal Zen ble arrestert. Men mange er svært kritiske til at reaksjonen fra Vatikanet så langt har vært altfor mild. Situasjonen har fått Phil Lawler, som er grunnlegger av Catholic World News og nyhetsansvarlig for CatholicCulture.org, til å gå til det drastiske skritt å omtale Paven som svikefull. Teologen kardinal Müller fra Tyskland har kritisk bemerket at under et møte av kardinaler i slutten av august, ble forfølgelsen som kardinal Zen er utsatt for, forbigått i full stillhet: Det kom ikke noe dokument som uttrykte solidaritet, ingen initiativ om bønn.
Vi ber Den katolske kirke i Norge om å vie oppmerksomhet til den pågående undertrykkelsen av de genuine katolske menighetene i Hongkong. Særlig håper vi at Den katolske kirke i Norge kan formidle historien om kardinal Zen og hans skjebne til katolikker i Norge. Om det kan være en mulighet at den Katolske kirke i Norge kan dele våre bekymringer med andre trossamfunn både i Norge og i utlandet, vil vi sette stor pris på dette. Vi mener at det er svært viktig å støtte alle forkjempere for den frie tanke som nå har enorme utfordringer i møtet med en sentralmakt som forlanger total lydighet og fullstendig assimilering i sitt ensrettede tankesett der frihet er den største trusselen mot diktaturets eksistens. Ingen som kjenner Hongkong er i tvil om at kardinal Zen utstråler en verdighet som enhver leder i ethvert samfunn kan se opp til.