Hongkong-aktivist torturert

Andy Li var en av mange unge aktivister fra Hongkong som besøkte andre land under protestbevegelsen i 2019. Under et opphold i Paris delte han en video der han oppfordret alle som støtter demokrati om å følge med på det som skjer i Hongkong.

Aktivismen gjorde ham til et åpenbart offer for forfølgelsene som fulgte i kjølvannet etter at Beijing sommeren 2020 fikk innført sitt instrument for å knuse opposisjonen: En nasjonal sikkerhetslov for Hongkong. En lov som ikke er skrevet for å beskytte folket, men diktaturets maktelite.

Sammen med 11 andre forsøkte Andy Li å flykte fra Hongkong med båt i august 2020. Men de ble stanset av kinesisk kystvakt, arrestert, og sendt i fengsel i grensebyen Shenzhen. I oktober 2020 advarte Amnesty om at det var en betydelig fare for at de ville bli ofre for tortur.

Andy Li ble etterhvert overført til forvaring i isolat i et psykiatrisk sykehus i Hongkong. Nylig avslørte Washington Post gjennom intervjuer at de tolv hadde blitt mishandlet alvorlig i Shenzhen. Verst hadde det gått ut over Andy Li: Fra hans celle hørtes det stadig skrik.

Nå skal Andy Li avlegge et tvangsvitnemål i den oppkonstruerte saken mot Hongkongs mediegründer og prominente demokratitilhenger Jimmy Lai. Han skal dømmes til livstidsstraff for sitt engasjement for frihet i Hongkong.

4. januar i år sendte advokater som jobber for Jimmy Lai en hastehenvendelse til FNs spesialrapportør mot tortur, der de tok opp Andy Lis tilstand, og forholdene som ligger bak vitnemålet. I svaret som forelå 31. januar krever spesialrapportøren at torturanklagene granskes før vitnemålet blir presentert i retten.

Utenriksminister Espen Barth Eide besøkte Kina 5.-6. februar, og møtte blant annet Folkerepublikkens utenriksminister Wang Yi. Hongkongkomiteen oppfordret Barth Eide om å ta opp mishandlingen av Andy Li under dette møtet, og forlange at representanter fra Det internasjonale Røde Kors omgående får møte Andy Li, uten at diktaturet er til stede eller overvåker møtet. Vi kjenner ikke til om Barth Eide fulgte vår oppfordring.

 Jessica KaYi Chiu, leder, Hongkongkomiteen i Norge

 Arne Melsom, nestleder, Hongkongkomiteen i Norge

Previous
Previous

Innføringen av en ny sikkerhetslov i Hongkong vil undergrave befolkningens sivile og politiske rettigheter

Next
Next

Åpent brev: Innspill til utenriksminister Espen Barth Eides besøk i Kina