Pillar of Shame settes opp i Universitetshagen

Åtte meter høyt monument utfordrer Kina på menneskerettigheter

-          På mange måter har norske regjeringer stått for en skammelig feighet overfor Kina de siste årene, spørsmålet er om monumentet kan minne norske politikere på den modigheten som trengs i møte med Kina, sier generalsekretær i Amnesty International, John Peder Egenæs.

 -          I måneden vi feirer grunnloven bør vi få startskuddet for at Norge får en langt modigere og uttalt kritikk av Kina på demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter, sier Egenæs

 

-          ‘Skamstøtten er et symbol for ytringsfriheten som fantes i Hongkong, og for Tiananmen-massakren i 1989. Skulpturen kan ikke lenger vises offentlig i Hongkong eller noe sted i fastlands-Kina. Friheten faller i Hongkong og myndighetene prøver å omskrive og forfalske historien. Men kampen for frihet og demokrati som blomstret siden 1989 glemmer vi aldri. Jeg håper at det norske samfunnet kan hjelpe oss med å bringe denne historien og våre minner videre’, sier Jessica Chiu, leder for Hongkongkomiteen i Norge

Samtidig med at vi stiller ut skulpturen i Oslo, soner menneskerettighetsadvokaten Chow Hang-tung 22 måneder i fengsel for sin fredelige aktivisme i Hong Kong. Hun venter også på en rettssak som kan gi henne 10 års fengsel. Forbrytelsen hennes? Arrangere den årlige lysvaken i Hong Kong for å minnes massakren på Den himmelske freds plass i 1989. Amnesty krever at av Chow Hang-tung løslates.

Monumentet er en serie skulpturer av den danske kunstneren Jens Galschiøt, for å hedre ofrene for noen av vår tids mest opprørende menneskerettighetsbrudd.

Hver skulptur er en åtte meter høy statue av bronse, kobber eller betong.

Den mest kjente versjonen av Pillar of Shame er en skulptur laget av bronse som ble reist i 1997 ved University of Hong Kong for å minnes alle de som døde ved massakren på Den himmelske freds plass i 1989.

Den 23. desember 2021 ble skulpturen fjernet av universitetet, basert på "ekstern juridisk rådgivning og risikovurdering til beste for universitetet." Avgjørelsen kom i kjølvannet av flere harde dommer for brudd på Hongkongs nye nasjonale sikkerhetslov mot personer som hadde kritisert Kina.

I Danmark ble en ny versjon av monumentet reist foran det danske parlamentet i 2020. Det er en modifisert versjon av Pillar of Shame i Hong Kong, som også portretterer Hong Kong-aktivister til støtte for deres kamp for demokrati og menneskerettigheter.

Oppføringen av denne skulpturen forårsaket kontroverser mellom den danske og kinesiske regjeringen. Det er denne skulpturen som nå skal stilles ut i Oslo.

Det er Amnesty International Norge og Hongkongkomiteen i Norge som, sammen med kunstneren Jens Galschiøt, samarbeider om å stille ut skulpturen i Oslo. Ved å stille ut skulpturen i Oslo ønsker vi å minne Norges befolkning om de alvorlige menneskerettighetsbruddene som finner sted i Hong Kong og Kina, og vise solidaritet med alle som kjemper for sine menneskerettigheter.

I Kina er det forbudt å snakke om massakren på Den himmelske freds plass, og regjeringen prøver å fjerne historien fra befolkningens minne. Å stille ut Skamstøtten vil motvirke denne fortellingen og vil vise den kinesiske regjeringen at de må respektere menneskerettighetene, spesielt ytringsfriheten og forsamlingsfriheten.

Avdukingen av skulpturen i Oslo finner sted 25. mai i samarbeid med Oslo Freedom Forum og i nærvær av kunstneren Jens Galschiøt og Hong Kong-aktivisten Glacier Kwong. Skamstøtten vil bli stilt ut i Universitetshagen ved Universitetet i Oslo i sentrum frem til 20. juni, inkludert et arrangement for å minnes massakren på Den himmelske freds plass 4. juni.

Bakgrunn:

• Avdukingen er 25. mai fra 13.30 til 14. 30 i Universitetshagen, UiO. Skulpturen skal stå utstilt til rundt 20. juni

Kontakt:

·         Jessica Chiu, Hongkongkomiteen i Norge +4796877853

Previous
Previous

Dommen mot OLs samvittighetsfange i Hongkong

Next
Next

Framtredende demokratiforkjempere arrestert i Hongkong