Norske myndigheter må reagere skarpt mot dommene mot demokratitilhengere i Hongkong

Hongkongkomiteen fornyer vår oppfordring til Norges regjering om å erklære EFTAs frihandelsavtale med Hongkong for å være grovt misligholdt, i og med det flagrante bruddet mot forutsetningen om en demokratisk utvikling i Hongkong.

I dag falt dommene mot 16 demokratitilhengere som hadde sagt seg uskyldig etter å ha blitt tiltalt for å ha undergravd nasjonens sikkerhet fordi de planla å stemme mot myndighetenes budsjettforslag i byens lovgivende råd. 14 av dem ble funnet skyldige.

Diktaturets absurde teater

Med utgangspunkt i Beijings bindende løfter til Hongkong burde tiltalen vært avvist som absurd: Hongkongs “minigrunnlov” Basic Law har bestemmelser som regulerer hva konsekvenene er om et budsjett blir stemt ned (se lovparagrafene 51 0g 52[3]). Dette er selvsagt fullstendig uforenlig med dommenes forutsetning at det er samfunnsundergravende å stemme mot budsjettet.

30. juni 2020 innførte Beijing en rettighetsfortrengende sikkerhetslov i Hongkong. Deretter kom det en demokratiavviklende valglov i mars 2021. Dermed sviktet kinesiske myndigheter sin internasjonale forpliktelse om 50 år med autonomi i Hongkong. Med det nye lovverket på plass blir all opposisjon mot byens marionettstyre og sentralmakten i Beijing behandlet som en trussel mot nasjonens sikkerhet. Dermed ser diktaturet helt bort fra Basic Law, som Beijing selv innførte i 1997. Konsekvensen er at demokratitilhengere ikke kan stille til valg, og blir fengslet når de likevel prøver.

Blant de som er dømt skyldig, og trolig vil få mangeårige fengselsstraffer for sitt engasjement for en demokratisk utvikling, er fagforeningslederen Winnie Yu og den profilerte sosialisten “long hair” Leung Kwok-hung. Selvsagt bør norske myndigheter vise solidaritet med alle som nå fengsles. Om en regjering ledet av Arbeiderpartiet ikke engang våger å vise solidaritet med partivenner og fagforeningsledere i Hongkong, er fallitten fullkommen.

Utenriksministerens alvorlige kunnskapsmangler

Dessverre tilsier intervjuet utenriksminister Eide ga til Aftenposten tidligere i år at regjeringen mangler grunnleggende kunnskap om Hongkong. Utenriksministeren ble spurt om bruddet med EFTA-avtalens forutsetning om en demokratisk utvikling bør føre til oppsigelse. Svaret fra Eide var negativt: “Det er ikke vår oppgave å bestemme hvordan Kina organiserer seg”. Her er tre årsaker til at vi reagerer negativt på Eides svar:

  1. I EFTA-avtalen bekrefter partene “their commitment to democracy, the rule of law, human rights and fundamental [...] political freedoms”. Hongkong har gått fra å være et aspirerende lokaldemokrati (Basic Law lovparagrafer 45 og 68) til et diktatur der opposisjonen forfølges og idømmes lange fengselsstraffer. Gitt denne katastrofale utviklingen er vi ute av stand til å forstå hvorfor formuleringen er skrevet inn i avtalen, om den ikke nå fører til at avtalen erklæres misligholdt.

  2. Da EFTA-avtalen ble inngått i juni 2011 var Eide statssekretær i utenriksdepartementet. Hans bakgrunn burde derfor garantert for en solid forståelse av Hongkongs situasjon, gitt at regjeringen han var en del av var ansvarlig for avtaleinngåelsen fra norsk side.

  3. Svaret fra Eide, der han sidestiller Hongkong med resten av Kina, er opprivende: Kina og Storbritannia garanterte i fellesskap, i FN i 1985, at Hongkong skulle ha en autonom status i femti år fra 1997. Det er kanskje ikke Norges oppgave å bestemme hvordan fastlands-Kina skal organisere seg. Men ansvarliggjøring av myndighetene i Beijing for omfattende brudd mot FN-forpliktelser for Hongkong er et anliggende for samtlige medlemsland i FN, også Norge. Likegyldigheten som en videreføring av EFTA-avtalen vil være uttrykk for, vil innebære et knefall for brudd mot prinsippet om en regelstyrt verden.

Previous
Previous

Politiske fengselsstraffer uten sidestykke mot den demokratiske opposisjonen i Hongkong

Next
Next

Chow Hang-tung er dømt til 15 måneder i fengsel for oppfordring om å tenne stearinlys