Ingen lyspunkt i sikte i Hongkong

Tidligere politiinspektør og sikkerhetssjef John Lee blir Hongkongs nye leder, utnevnt av en liten gruppe Beijing-lojalister som ikke har noe mandat fra byens befolkning.

12. juni 2019 gikk Hongkongpolitiet til angrep på fredelige demonstranter i Hongkong. Amnesty International har dokumentert flere episoder med uprovosert vold mot demonstranter denne dagen, og farlig bruk av tåregass mot en menneskemengde som var trengt inn i et hjørne.

Befolkningen reagerte med forferdelse, og ikke lenge etter ble en uavhengig granskning av politiets voldelige framferd kanskje det viktigste av protestbevegelsens fem krav.

Men politiets brutale adferd bare fortsatte utover sommeren og høsten 2019. En av mange opprørende situasjoner som er godt dokumentert, oppstod da politiet gikk til angrep mot forsvarsløse hongkongere på Prince Edward Station 31. august. Politiet lot også bandemedlemmer angripe hongkongere på Yuen Long-stasjonen 21. juli, uten å gripe inn.

Kravet om granskning av politiet fikk en svært bred støtte i befolkningen. Meningsmålinger viste at mellom 80% og 90% av befolkningen sluttet seg til dette kravet.

Som sikkerhetssjef i Hongkong var John Lee ansvarlig for politiets overgrep under protestbevegelsen i 2019. I dag blir han utnevnt til Chief Executive, byregjeringens leder. I stedet for å lytte til sitt folk og granske brutaliteten, har diktaturet i dag valgt å premiere mannen som stilte seg bak politiets voldsbruk.

Verden har også vært vitne til at Beijing har sviktet sine løfter til Hongkong fra 1997. I praksis er de sivile og politiske rettigheter forsvunnet. Et av svært mange eksempler er pressefrihet, som nå er forsvunnet. Siden juni 2021 har opposisjonspresse blitt forbudt. Eiere, redaktører, grunnleggere og journalister er arrestert. I pressefrihetsrangeringen fra Reportere uten grenser som ble offentliggjort 3. mai, raste Hongkong 68 plasser fra fjoråret, til 148. plass. Ikke noe annet sted i verden har sett et like dypt stup i pressefrihet det siste året som Hongkong.

I frihandelsavtalen skriver partene at “[Hong Kong and EFTA reaffirm] their commitment to democracy”. Innsettelsen av John Lee er det siste av en lang rekke åpenlyse avtalebrudd fra Hongkongmyndighetenes side. Hongkongkomiteen forventer at Norge, med sin EFTA-tilhørighet og demokratiske idealer, erklærer frihandelsavtalen for å være grovt misligholdt.

Previous
Previous

STATEMENT BY EIGHT GROUPS OF HONGKONGERS IN EUROPE CALLING FOR NON-RECOGNITION OF THE 6TH HONG KONG CHIEF EXECUTIVE ELECTION

Next
Next

Lights out in Hong Kong