Prosessen mot Jimmy Lai

Mandag 18. desember startet rettssaken mot 76 år gamle Jimmy Lai i West Kowloon Magistrates’ Court i Hongkong, med anklager om brudd mot den Beijing-innførte sikkerhetsloven i Hongkong.

Hvem er Jimmy Lai, og hva betyr han for Hongkong og for Beijing?

Jimmy Lai flyktet fra Guangzhou i Kina til Hongkong da han var 12 år gammel. Han begynte som barnearbeider i konfeksjonsindustrien, fikk etterhvert en lederstilling, gjorde noen gode investeringer, og kunne til slutt starte sin egen fabrikk samt kleskjeden Giordano.

Etter å ha opparbeidet en formue tilsvarende mange milliarder kroner, vendte han sin oppmerksomhet mot media som en reaksjon på massakren etter protestene på Den himmelske freds plass i 1989. Gjennom mediehuset Next og særlig dagsavisen Apple Daily, ønsket han å bruke sin formue for å støtte menneskerettigheter, særlig fri presse, og gi demokratibevegelsen i Hongkong et ankerfeste. I 2020 fikk han prisen "Freedom of Press Award" fra Reportere uten grenser.

Det personlige hatet Jimmy Lai har blitt gjenstand for fra sentralmakten kjenner ingen grenser. Ved minst to anledninger er han plassert i “Firerbander i Hongkong”, og i 2019 ble han av partiorganet People Daily karakterisert som “den fremste av de fire onde”.

Like åpenbart som hatet fra Beijing, er den massive støtten fra et stort flertall av Hongkongs befolkning. Etter arrestasjon av Jimmy Lai og et raid mot Apple Dailys lokaler i august 2020 protesterte folket gjennom sympatikjøp av Next-aksjen, som steg 1100% i verdi over de påfølgende to døgn. Da den siste utgaven av Apple Daily ble distribuert 24. juni 2021, ble en million eksemplarer revet bort fra avisutsalg i morgentimene.

Vi vil oppfordre alle om å bli kjent med Jimmy Lais fascinerende liv. For dette formålet anbefaler vi dokumentaren The Hong Konger: Jimmy Lai's Extraordinary Struggle for Freedom. Den er tilgjengelig i sin helhet på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=bRkuv-fOV7k

Arrestasjoner og tidligere rettssaker

Jimmy Lai er allerede idømt flere fengselsstraffer med mer enn ett års ubetinget straff, blant annet for å ha medvirket til fredelige protestmarsjer, og for å ha tent lys til minne for ofrene fra massakren etter protestene på Den himmelske freds plass. Den lengste straffen han så langt er idømt, med nesten seks års ubetinget fengselsstraff, kom i en rettssak om påstått misbruk av en leiekontrakt. Slike saker fra forretningsjussens verden behandles normalt som tvister mellom næringsdrivende firmaer, men ble her i stedet et instrument i personforfølgelsen av Jimmy Lai.

Tiltalen for brudd på Sikkerhetsloven, og tilsidesettelse av det regulære rettsvesenet

Rettssaken som startet på mandag, gjelder anklager om brudd på sikkerhetslovens paragraf om sammensvergelse med fremmed makter. Bakgrunnen for dette, er Jimmy Lais internasjonale arbeid for at myndighetene i Beijing og Hongkong skal etterleve sine forpliktelser fra den FN-registrerte Britisk-kinesiske felleserklæringen, og byens minigrunnlov slik den framstod ved maktoverføringen 1. juli 1997.

Rettssaken føres foran et panel av tre av myndighetenes håndplukkede dommere, og uten jury. Dette er en praksis uten sidestykke i Hongkong fra tiden før sikkerhetsloven.

Som en del av videreføring av Common Law-tradisjonene fra det britiske kolonistyret, har jurister fra Samveldeland deltatt i Hongkongs rettsvesen i alle roller, som dommere, aktorer og forsvarsadvokater. Jimmy Lai, som er britisk statsborger (og aldri har vedkjent seg borgerskap i Folkerepublikken etter flukten for 64 år siden), ble nektet sin ønskede advokatrepresentasjon. Dette skjedde da Beijing grep inn, og overprøvde en rekke kjennelser i Hongkongs rettsvesen som støttet Jimmy Lais rett til å velge sin representasjon.

En av de som er forventet å avgi vitnemål mot Jimmy Lai, er den tidligere aktivisten Andy Li. Han ble arrestert under et mislykket forsøk på å flykte til Taiwan i august 2020, sammen med elleve andre unge hongkongere. De tolv ble holdt i forvaring i Fastlands-Kina i mange måneder etter arrestasjonen. Washington Post har avslørt at alle sonet i isolat, med lyset påskrudd døgnet rundt, uten tilgang til frisk luft, tvunget til å sitte med bena i kors i timesvis hver dag, og med et generelt forbud mot å gå rundt inne i sine celler. Med unntak av Andy Li ble de elleve andre ikke fysisk misbrukt, men fra Andy Li sin celle hørtes hele tiden skrik. I påvente av sin tvangsopptreden i West Kowloon Magistrates’ Court tilbringer torturofferet Andy Li tiden i en psykiatri-institusjon i Hongkong.

Soningsforhold

Jimmy Lai er ikke bare et frihetsikon, han er også en 76 år gammel diabetespasient. Han har allerede sonet over 1000 dager i isolat i en celle som er uten avkjøling selv i Hongkongs tropevarme sommerdager og -netter. Bruken av isolat er hjemlet i et regelverk som har vært under skarp kritikk i Hongkong. I en høringsuttalelse fra 2015 kom fire organisasjoner med følgende anbefaling:
Solitary confinement should only be used in very exceptional cases, for as short a time as possible and only as a last resort. [...] At best it should be abolished.

Jimmy Lais tilgang til frisk luft er begrenset til maksimalt 50 minutter per dag. Han er da alene i et 5x10 meter område som er omkranset av piggtråd. Han mottar kun besøk av familiemedlemmer og nære venner, med maksimalt 2 besøk à 30 minutter per måned. Han er alltid fysisk adskilt fra sine besøkende.

Det finnes ingen rimelig grunn til å frykte noe som helst fra Jimmy Lai. Etter mer enn 1000 dager i isolat er Hongkongmyndighetene ansvarlige for å utsette Jimmy Lai for en torturlignende soning, som ikke har noe annet motiv enn Beijings avskyelige hevn mot en frisinnet, profilert kritiker.

Reaksjoner i utlandet og i Norge

Behandlingen av Jimmy Lai, og saken mot ham, er møtt med fordømmelse fra flere kanter:

●     Hong Kong: Statement by the Spokesperson on the start of the national security trial against Jimmy Lai (EU)

●     Jimmy Lai’s national security trial: Foreign Secretary’s statement (Storbritannia)

●     Trial of Jimmy Lai Under the Hong Kong National Security Law (USA)

Til tross for at Hongkong og Norge har en bilateral avtale som forplikter Hongkongmyndighetene til en demokratisk utvikling og garanti om etterlevelse av menneskerettighetene, foreligger det foreløpig ingen offentlig fordømmelse fra Utenriksdepartementet. Hongkongkomiteen skrev i går til utenriksminister Espen Barth Eide med spørsmål om vi kan forvente en slik oppfølging, men har foreløpig ikke mottatt noe svar. (Henvendelsen til Barth Eide følger som vedlegg i dette dokumentet.)

Kilder:

●     The Hong Konger: Jimmy Lai's Extraordinary Struggle for Freedom (Acton Institute; YouTube)

●     Jimmy Lai feiret nylig 75-årsdagen i fengsel. Der risikerer han å tilbringe resten av livet. (Jessica KaYi Chiu, Trine Angelskår; Journalisten)

●     AP gets rare glimpse of jailed Hong Kong pro-democracy publisher Jimmy Lai (AP)

●     Witness against Hong Kong media mogul was mistreated, Post examination finds (Washington Post)

●     Hong Kong's legal clampdown on China critic Jimmy Lai (Reuters)

●     The railroading of Jimmy Lai (Samuel Bickett; Substack)

●     Submission to Panel on Security: Regarding the Sixth Report of the People’s Republic of China under the Convention Against Torture, Part II: Hong Kong Special Administrative Region (Society for Community Organization; Legislative Council Papers)

●     EFTA-avtalen med Hongkong (Samleside for Hongkongkomiteens arbeid for å kaste lys over Hongkongs mislighold av frihandelsavtalen med Norge og EFTA; hongkongsettfranorge.org)

 

Vedlegg: Fordømmelse av prosessen mot Jimmy Lai
(e-post fra Hongkongkomiteen til Utenriksdepartementet, sendt 2023-12-18)

Kjære utenriksminister Barth Eide, statssekretærer,

I dag innledet marionettstyre i Hongkong prosessen mot Jimmy Lai, byens ledende mediegründer og forkjemper for menneskerettigheter og demokrati. I oppseilingen til rettssaken er Jimmy blant annet allerede nektet å bli representert av ønsket advokat, i strid med gjentatte kjennelser i Hongkongs rettsvesen; han har fått flere dommer i andre saker på ordre fra Beijing, for å påføre Jimmy umenneskelige soningsforhold: Allerede har han sonet over 1000 dager i isolat i en celle uten kjøling i tropevarme; hans opphold i frisk luft er begrenset til maksimalt 50 minutter per dag, alene i et 5x10 meter område omkranset av piggtråd; besøk er begrenset til familiemedlemmer og nære venner, med maksimalt 2 besøk à 30 minutter per måned, med fysisk adskillelse. (https://apnews.com/article/hong-kong-prodemocracy-china-activist-publisher-jimmy-lai-8e03b4415b10754255487d0b0f7b0097)

I Hurdalsplattformen har regjeringen valgt Europa som referanse for sin Kina-politikk. I dag offentliggjorde EU en uttalelse der det framgår at "The European Union deplores the charges brought against [Jimmy Lai] and journalists from Apple Daily and is monitoring the trial closely." (https://www.eeas.europa.eu/eeas/hong-kong-statement-spokesperson-start-national-security-trial-against-jimmy-lai_en).

EU har ingen bilateral avtale med Hongkong der byens myndigheter har forpliktet seg til en demokratisk utvikling og etterlevelse av menneskerettighetserklæringen og konvensjonen for sivile og politiske rettigheter. Men en slik avtale har Norge gjennom EFTA: "[The parties are] REAFFIRMING their commitment to democracy, the rule of law, human rights and fundamental political and economic freedoms in accordance with their obligations under international law" (https://www.efta.int/media/documents/legal-texts/free-trade-relations/hong-kong-china/EFTA-Hong%20Kong%20China%20Free%20Trade%20Agreement.pdf#page=2). I tillegg til regjeringens gjentatte vektlegging av menneskerettighetssituasjonen i Kina, må den altså også forholde seg til en motpart som grovt misligholder en gjeldende, forpliktende, avtale. Dermed har Norge et enda større ansvar enn EU for å reagere skarpt mot Hongkongmyndighetene.

Når dette skrives foreligger det ikke noen fordømmelse av menneskerettighetsbruddet og avtalemisligholdet på UDs nettsider (https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/nyheter/id2006120/?ownerid=833). Norge kan ikke være tjent med en svakere reaksjon enn fra EU, og dermed overlate utviklingen til et teater der Beijing trekker i trådene (som i praksis åpenbart vil være resultatet etter at Norge flere ganger i de senere år har konfrontert sentralmyndighetene med våre "bekymringer", med en kontinuerlig forverring som resultat). Vi har derfor to spørsmål:

1.    Kommer norske myndigheter til å offentliggjøre en protest mot prosessen mot Jimmy Lai?

2.    Dersom svaret på 1. er nei, kommer Norge til offentlig å slutte seg til uttalelsen fra EU?

Hongkongkomiteen vil i morgen publisere en uttalelse om prosessen mot Jimmy Lai. Dersom vi har fått et svar på henvendelsen vi oversender her innen kl 13 i morgen, vil dette bli referert til i vår uttalelse.

Beste hilsen,
Jessica Ka Yi Chiu, Hongkongkomiteen i Norge, leder
Arne Melsom, Hongkongkomiteen i Norge, nestleder

Previous
Previous

Chow Hang-tung er dømt til 15 måneder i fengsel for oppfordring om å tenne stearinlys

Next
Next

Svensk statsborger har sittet 8 år som politisk fange i Kina