Et monument for frihet og demokrati i Hongkong forsvinner

I dag blir danske Jens Galschiøts skulptur Pillar of Shame (Skamstøtten) fjernet fra campus på Hong Kong University. Skulpturen er et minnesmerke for de som døde i massakren som knuste protestene på Den himmelske freds plass i Beijing 4. juni 1989. Galschiøt, som selv eier skulpturen, har ved gjentatte anledninger henvendt seg til Hongkongmyndighetene for å komme til en ordning slik at skulpturen kan bringes til Danmark. Han har da forklart at det kreves særlig kompetanse for at skulpturen ikke blir ødelagt. Galschiøt har ikke blitt informert i forkant av dagens operasjon. Vitneskildringer tilsier at det er stor fare for at skulpturen er i ferd med å destrueres.

Denne handlingen føyer seg inn i rekken av Hongkongmyndighetenes forsøk på å viske ut minnene i Hongkong om massakren. Tidligere har myndighetene stengt 4. juni- museet i Hongkong, nektet befolkningen deres lovfestede rett til å markere ugjerningen, tvangsoppløst organisasjonen som arbeider for frihet og demokrati i fastlands-Kina, arrestert organisasjonens ledere for påståtte brudd mot sikkerhetsloven, og begrenset tilgangen til 4.juni-museets nettsted.

Hongkongkomiteen i Norge fordømmer myndighetenes forsøk på å skrive om og forfalske historien om den historisk essensielle, fredelige oppstanden til støtte for demokrati og frihet i Kina. Om de ubekreftede meldingene om destruksjon viser seg å medføre riktighet, er det metoder fra Maos kulturrevolusjon som nå er kommet til Hongkong. Denne handlingen vil da vise hvordan Hongkongs tidligere friheter nå er i fritt fall.

Med sine angrep på befolkningens kollektive hukommelse av ugjerningene i 1989 gir Carrie Lams styre oss assosiasjoner i retning av et moderne barbari, med angrep mot objektiv historiefortelling inspirert av George Orwell’s Nittenåttifire.

Kort bakgrunnsinformasjon

Pillar of Shame ble først vist under minnestunden i Victoria Park i Hongkong 4. juni 1997. Den ble deretter flyttet mellom flere av universitetene i Hongkong. Fra september 1998 har statuen permanent vært utstilt på Hong Kong University.

I forkant av sommer-OL i 2008 lanserte Galschiøt prosjektet The Color Orange, der oransje farge ble brukt for å uttrykke støtte til menneskerettigheter. Som et ledd i dette prosjektet ble Pillar of Shame malt oransje i 2008. Siden dette har studentene på Hong Kong University malt statuen oransje 4. juni hvert år. Dette gjorde de også i år, noe som kan ha vært den siste markeringen av massakren i Hongkong på lang tid.

Previous
Previous

A brutal attack on press freedom in Hong Kong

Next
Next

Dommen mot Tony Chung Hon-lam