1000 dager i fangenskap

Mediemogulen og menneskerettighetsforkjemperen Jimmy Lai har i dag sittet 1000 dager bak lås og slå i høysikkerhetsfengselet Stanley Prison i Hongkong. Han har sonet ferdig straffer for å ha deltatt i fredelige protestmarsjer i Hongkong, og for å oppfordre hongkongere om å minnes ofrene fra massakren etter protestene på Den himmelske freds plass i Beijing i juni 1989.

Han soner for tiden en dom på nesten 6 år i en oppkonstruert sak om mislighold av en sivilrettslig leiekontrakt. Alle sakene mot Jimmy gjennomsyres av diktaturets frykt for en frittalende, populær dissident som gjennom tiår har brukt sin innflytelse til å støtte en demokratisk utvikling, og brukt sin økonomi til å gi opposisjonspressen en plass i Hongkong.

Jimmy er også tiltalt for brudd mot den nasjonale sikkerhetslovens punkt om samarbeid med fremmede makter. Han risikerer en livstidsstraff, og utlevering til Fastlands-Kina. Som britisk statsborger ønsket Jimmy å være representert av en britisk advokat i rettssaken. Dette ble utfordret av myndighetene i Hongkong. Jimmy fikk medhold i alle ledd i Hongkongdomstolene. Da grep Beijing inn, og ga Hongkongregjeringen tillatelse til å overkjøre rettsvesenet.

Så lenge Xi Jinping hensynsløst forfølger alle profilerte demokratiforkjempere, taler lite for at Jimmy vil bli en fri mann. Forfølgelsen av Jimmy Lai er åpenbare brudd på en rekke internasjonale erklæringer og avtaler:


EFTA-avtalen gir Norge en unik mulighet til å reagere, for verken Storbritannia eller EU har avtaler de Hongkongmyndighetene har forpliktet seg på samme måte. Norge kan erklære EFTA-avtalen for misligholdt. Dessverre nekter norske myndigheter, selv etter mange henvendelser, å følge opp sine mange ord om støtte til menneskerettighetene i Hongkong med ansvarliggjøring av den overgripende part.

Hongkongkomiteen oppfordrer norske medier til å skrive om Jimmys skjebne, og til å dele Engelsk PENs aksjon PENWrites: Jimmy Lai (https://www.englishpen.org/pen-writes/penwrites-jimmy-lai/)

Øvrige kilder:
Jessica KaYi Chiu og Trine Angelskår:
Jimmy Lai feiret nylig 75-årsdagen i fengsel. Der risikerer han å tilbringe resten av livet (Journalisten)
The Committee for Freedom in Hong Kong:
Sentencing of Jimmy Lai on a bogus fraud conviction marks the collapse of the rule of law in HK (Pressemelding)

Previous
Previous

Svensk statsborger har sittet 8 år som politisk fange i Kina

Next
Next

Menneskejakten på folkevalgt hongkonger eskalerer